DEN HAAG - Ban Ki-moon, sinds 1 januari de nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft donderdag een bezoek gebracht aan Den Haag.

Premier Balkenende noemde het tijdens een gemeenschappelijke persconferentie een "grote eer" en een "speciaal privilege" dat de topman van de volkerenorganisatie zo snel na zijn ambtsaanvaarding Nederland bezoekt.

Beatrix

Ban werd door koningin Beatrix ontvangen op Paleis Noordeinde en lunchte met Balkenende en de ministers Bot (Buitenlandse Zaken), Kamp (Defensie) en Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking).

Bot stelde de Nederlandse wens aan de orde van een versterkte aanwezigheid van de VN in het zuiden van Afghanistan, waar Nederlandse militairen zijn gelegerd.

Rechters

Verder stond het bezoek van Ban vooral in het teken van de internationale organisaties die zijn gevestigd in de hofstad, die ook wel eens wordt aangeduid als juridische hoofdstad van de wereld.

De Zuid-Koreaan begon zijn werkdag in het Vredespaleis met een kennismaking met de rechters en de griffier van het Internationaal Gerechtshof. Ban bezocht de statige Grote Rechtzaal, waar het hoogste juridische orgaan van de VN geschillen tussen staten beslecht.

Te duur

Vervolgens deed Ban het andere in Den Haag gevestigde VN-hof aan, het Joegoslavië-Tribunaal. Dit in 1993 opgerichte tijdelijke hof moet op termijn sluiten. Veel landen vinden het tribunaal dat voor 2006-2007 een begroting heeft van meer dan 276 miljoen dollar, te duur.

Respect

Ban sprak zijn "diepste waardering en respect" uit voor de rechters en aanklagers van het tribunaal. Met president Fausto Pocar (Italië) en hoofdaanklaagster Carla Del Ponte (Zwitserland) besprak hij de zogeheten voltooiingsstrategie die voorziet in sluiting uiterlijk in 2010.

Frustratie

Na zijn bezoek zei Ban tegen de pers dat hij bij het tribunaal de "frustratie" heeft gevoeld dat twee belangrijke verdachten, Radovan Karadzic en Ratko Mladic, nog steeds voortvluchtig zijn terwijl de sluiting van het tribunaal nadert.

Hij deed voor de televisiecamera's een oproep aan de twee Bosnische-Servische kopstukken om zich vrijwillig over te geven, in hun eigen belang en in dat van vrede en veiligheid in de wereld.

Het is nog maar de vraag wat er moet gebeuren als de deadline voor sluiting van het tribunaal nadert zonder dat de twee hoofdverdachten van de genocide van Srebrenica zijn gepakt en berecht. Ban wilde daar geen concrete uitspraken over doen. Volgens de secretaris-generaal zijn nog "verdere discussies" nodig over dit probleem.

Uganda

Ban bracht ook een bezoek aan het Internationaal Strafhof (ICC) waar hij een "goed gesprek" had. ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo wordt bekritiseerd door sommige maatschappelijke groeperingen in Uganda omdat zijn arrestatiebevelen tegen Joseph Kony en andere kopstukken van het Verzetsleger van de Heer (LRA) het vredesproces in het Afrikaanse land zouden belemmeren.

Volgens Ban is dat een zaak van het Strafhof en niet van de VN, maar hij is wel bereid "coördinerend" op te treden.