DEN HAAG - Minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) heeft donderdag openlijk gewaarschuwd voor de risico's van informele islamitische huwelijken.

Dat zijn onofficiële verbintenissen, die volgens hem vaker voorkomen dan gedacht. Vrouwen, die meestal erg jong zijn en zich tot de islam hebben bekeerd, komen op deze manier onder invloed van radicaal-islamitische groepen.

Rechten

Remkes wilde met zijn opmerkingen een uitdrukkelijk signaal geven aan mensen die overwegen zo'n verbintenis aan te gaan. "Als mensen op deze manier huwen, betekent dat dat de vrouw geen rechten heeft. Ook financieel heeft het bepaalde consequenties", zei de bewindsman in een overleg met de Tweede Kamer.

Islamitische huwelijken dragen volgens hem ook het risico in zich van misbruik van voorzieningen.

Intimidatie

Bij die verbintenissen is sprake van "groepsdwang dan wel intimidatie om een relatie te legitimeren", aldus Remkes. Volgens deskundigen gaat het om een soort huiskamerhuwelijken, zoals die zich voordeden bij de Hofstadgroep.

Ouders en andere familieleden zijn vaak niet op de hoogte van de ceremoniën, die eigen voorschriften en rituelen kennen. De islamitische huwelijken legitimeren de seksuele omgang met elkaar. De relaties duren echter vaak niet lang.

Effect

Kamerlid Naïma Azough van GroenLinks stelde dat de boodschap van Remkes geen effect zal hebben. Mensen die alleen kiezen voor een islamitisch huwelijk, doen dat namelijk om principiële redenen, omdat ze niets te maken willen hebben met het burgerlijk recht in Nederland.

Remkes benadrukte dat hij de problemen van het islamitisch huwelijk wilde duiden