GENT - Ten minste drie stellen hebben een geplande bruiloft in de Belgische stad Sint-Niklaas afgezegd, omdat een zwarte trouwambtenaar hen in de echt zou verbinden.

Burgemeester Freddy Willockx heeft dat donderdag gezegd. Wouter Van Bellingen (van de progressieve partij Spirit) is sinds januari de eerste zwarte wethouder in Vlaanderen. Hij werd daarbij belast met het voltrekken van de bruiloften.

Twee stellen, die al maanden eerder een trouwdatum hadden geprikt, kwamen om die reden hun bruiloft afzeggen. Een vader van een derde paar deed hetzelfde, omdat de schoonfamilie geen zwarte wethouder zou willen.

Versteld

"Wethouder Van Bellingen was niet verrast, maar ik wel. Ik sta versteld", zegt Willockx. "Van Bellingen is perfect geïntegreerd. Ik verwijt Vlaams Belang dat het een klimaat heeft gecreëerd, waardoor men dit zonder gêne aan een loket durft te zeggen".

Asielzoekers

"In het centrum van de stad is bovendien al jaren een asielcentrum gevestigd en dus zouden de mensen toch gewend moeten zijn aan andere huidskleuren", vertelt de burgemeester tegenover het Gazet van Antwerpen.