BEVERWIJK - Het gevaar voor de volksgezondheid dat ontstaan was door de brand op het vissersschip in het havengebied Beverwijk-Velsen, is geweken. Dat heeft de gemeente donderdag laten weten. De 45 omwonenden mogen sinds 15.30 uur terug naar hun woning.

De ondernemers van de circa 140 bedrijven in de buurt van het havengebied mogen vanaf 16.00 uur in fases terug naar hun bedrijf.

De bewoners en ondernemers mochten sinds dinsdag niet meer in het gebied zijn, omdat de lucht rond het schip te giftig was om daar te verblijven.

Leegbranden

De brand woedt nog altijd in het binnenste van het schip. De brandweer laat het schip leegbranden. Dat kan nog enige tijd duren.

Het schip is stabiel en kan dus niet kapseizen. Er komt geen rook meer uit het schip. De olieschermen liggen nog steeds rond het vaartuig om te voorkomen dat het milieu schade oploopt.

Bewondering

Burgemeester Weterings zei donderdag veel bewondering te hebben voor bewoners en ondernemers die hun woning of bedrijf op stel en sprong moesten verlaten. Volgens hem is dat zonder problemen gebeurd.

Bewoners en ondernemers die stellen schade te hebben geleden door de ontruiming kunnen dat melden bij hun gemeente. Weterings zei nog geen schatting te kunnen maken van de totale schade.

De technische recherche van de politie Kennemerland doet onderzoek naar de oorzaak van de brand. Waarnemend korpschef Helmut Wierda zei donderdag dat dit onderzoek nog enige tijd gaat duren.

De gemeente Beverwijk houdt donderdagavond toch een bijeenkomst voor gedupeerde bewoners en ondernemers van de brand op het vissersschip in het havengebied Beverwijk-Velsen. Ze zijn tussen 18.00 en 19.30 uur welkom op een inloopbijeenkomst in het Stadskantoor in Beverwijk, liet de gemeente donderdag weten.

Gezondheidsklachten

Zeker 35 mensen hebben door de brand in het visserschip in het havengebied Beverwijk-Velsen gezondheidsklachten gekregen. De omwonenden klaagden onder meer over ademhalingsproblemen, brandende ogen en hoofdpijn. Dat heeft directeur Ineke van der Zande van de Hulpverleningsdienst Kennemerland donderdag laten weten.

Tien mensen zijn behandeld in ziekenhuizen. Zij konden dezelfde dag nog naar huis. Een iemand heeft telefonisch contact gehad met de spoedeisende hulp. Daarnaast hebben huisartsen in de omgeving 25 personen behandeld. Volgens de dienst zijn er geen gezondheidsklachten op de lange termijn te verwachten.

Gevaar

De brand vormde een gevaar voor de volksgezondheid. Er kwam onder meer blauwzuur, koolmonoxide, zwaveldioxide en stikstofoxide vrij. Deze stoffen zijn alleen op de eerste dag van de brand nabij het schip gemeten. Daarna waren de metingen negatief.

Tientallen mensen en honderden werknemers mochten niet naar huis of naar hun bedrijf wegens de giftige dampen. Ook de omliggende wegen waren dicht door de hevige rook.

Groenten

De komende tijd adviseert de gemeente geen groenten uit eigen tuin te eten wegens de neergeslagen roetdeeltjes. Het gaat dan om het gebied ten oosten van de brand in de richting van Zaanstad. "We onderzoeken nog of de neergeslagen stof schadelijk is. Voorlopig even laten staan dus, die groenten,'' aldus Van der Zande.

Mensen die terug naar huis of kantoor gaan, krijgen het advies de panden goed te ventileren. Verdere gezondheidsproblemen zijn niet te verwachten, aldus de dienst.