AMSTERDAM - Het ministerie van Milieubeheer raadt af donderdagavond mee te doen aan de actie 'Lichten uit'. Ondanks het 'sympathieke' karakter van de actie zijn de gevolgen voor de stroomvoorziening onduidelijk, laat het departement weten.

Bekijk video

Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders aan de actie willen meedoen, toch wordt deelname afgeraden. Het ministerie verwacht in principe geen problemen maar risico's op uitval van de stroom zijn nooit voor honderd procent uit te sluiten.

Omdat ook het kabinet klimaatverandering wil tegengaan, schakelt het ministerie van Vrom namens het kabinet de lichten om 19.55 uur vijf minuten uit.

TenneT

Ook netbeheerder TenneT raadt af het licht massaal te doven omdat daardoor problemen dreigen te ontstaan met de stroom.

Elektriciteitscentrales en netwerkbedrijven zijn niet ingesteld op een kortdurende grote terugval in het verbruik van elektriciteit en vervolgens een massale vraag naar stroom. Daardoor ontstaat het risico van stroomstoringen.

Tweede Kamer

In de Tweede Kamer gaat donderdagavond tussen 19.55 en 20.00 uur het licht uit. De volksvertegenwoordiging sluit zich daarmee aan bij een internationale actie waarmee aandacht wordt gevraagd voor een VN-rapport over klimaatverandering.

Eerder lieten de Nederlandse Spoorwegen weten aan de actie mee te doen door de verwarming in treinen vijf minuten uit te zetten.

Rapport

Een deelorganisatie van de Verenigde Naties die zich over de klimaatverandering heeft gebogen, presenteert vrijdag het eerste deel van haar rapportage. Op initiatief van een Franse organisatie uiten burgers en bedrijven in onder meer Frankrijk, België, Duitsland en Nederland hun bezorgdheid over klimaatverandering.

Onder meer de lichten van de Eiffeltoren worden vijf minuten gedoofd en de lichten van het Belgische Federaal Parlement.