GRONINGEN - De rechtbank in Groningen heeft de 24-jarige S.O. veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor de moord op een bejaard Duits echtpaar in Musselkanaal, afgelopen zomer.

O. heeft samen met een 17-jarige jongen uit Ter Apel en een 16-jarig meisje uit Musselkanaal een 73-jarige man en 71-jarige vrouw uit Duitsland doodgeslagen met palen uit een weiland.

Het drietal was uit op de auto van het echtpaar, die het vervolgens in Polen wilde verkopen. De twee mannelijke verdachten zijn van Poolse afkomst.

Uitkijk

Het 16-jarige meisje P.G., dat op de uitkijk stond tijdens de moord, werd donderdag door de rechtbank veroordeeld tot 204 dagen celstraf en jeugd-tbs. De strafzaak tegen de 17-jarige verdachte is aangehouden. Zijn geestelijke gesteldheid wordt nog onderzocht.

O. verklaarde eerder tegenover de rechtbank dat hij samen met de 17-jarige verdachte D.F. het plan had bedacht om het echtpaar bewusteloos te slaan, om vervolgens hun auto te kunnen stelen. Ze waren niet uit op de dood van het echtpaar, zei hij.

Maar de rechtbank vond dat de twee bewust de kans hadden aanvaard dat de slachtoffers zouden sterven. Wie uiteindelijk de fatale klap uitdeelde, is volgens de rechtbank niet relevant.

"Samen hebben ze het echtpaar op brute wijze van het leven beroofd'', aldus de rechter.