AMSTERDAM - De Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb is de afgelopen dagen bedreigd nadat een 'tolk' van de Assoena-moskee omstreden uitspraken had gedaan over het mogen doden van mensen die grappen maken over moslims en de islam.

Aboutaleb zei donderdag in een raadscommissie dat de kwestie "de afgelopen dagen bedreigingen had opgeleverd".

De wethouder kreeg van oppositiepartijen VVD en CDA vragen waarom hij zich had bemoeid met de kwestie. "Ik heb een reputatie hoog te houden dat ik, soms met gevaar voor eigen leven, bij problemen probeer te interveniëren", aldus de wethouder.

Reactie

Vorige week ontstond commotie over uitspraken van een 'tolk' van de moskee in stadsdeel Westerpark in universiteitsblad Folia. Het blad stapte naar de Assoena-moskee om een reactie uit de moslimgemeenschap te halen naar aanleiding van een onderdeel van een show die cabaretiers Ewout Jansen en Etiënne Kemerink opvoeren.

Volgens Aboutaleb en het moskeebestuur waren de uitlatingen die van een 'bezoeker'. Het bestuur van de moskee nam direct afstand van de uitspraken. Later bleek dat de man oud-bestuurslid is geweest van de moskee. Met name dit laatste riep bij de gemeenteraadsleden vragen op.

Functie

Aboutaleb bleef bij zijn eerdere standpunt dat de uitlatingen voor "eigen rekening" van de man zijn en dat hij geen officiële functie meer in de moskee vervult. "De mening van het huidige bestuur is wat voor mij geldt" zei de wethouder.

Justitie heeft aangekondigd een verkennend vooronderzoek te doen naar uitspaken van de man. "Het is de zaak van het Openbaar Ministerie om te onderzoeken of de uitspraken door de beugel kunnen. Dáár hoort het ook thuis" aldus Aboutaleb.

Aangifte

Jansen en Kemerink maakten woensdag bekend dat zij de steun zoeken van andere cabaretiers in Nederland om aangifte te doen tegen de moskee. Volgens het duo zijn de bedreigende uitlatingen van de 'tolk' niet specifiek aan hen gericht, maar in het algemeen aan cabaretiers die grappen over de islam en moslims maken.