JERUZALEM - De vierkoppige delegatie van de actiegroep Stop de Bezetting, waar Gretta Duisenberg deel van uitmaakt, is uiteen gevallen. Twee van de leden, A. Meulenbelt en H. de Boer, zijn donderdag in Jeruzalem, terwijl T. Shadid en Duisenberg Jenin bezoeken.

"Er is een verschil van inzicht over de indeling van het programma. Allerlei bijzaken overschaduwen de hoofdzaken", zei secretaris H. de Boer donderdag. Hij weet niet hoe het verder zal gaan. Verder wilde hij niets over de kwestie kwijt. Duisenberg weigerde ieder commentaar.

De afgelopen dagen ontstond commotie over het diplomatieke paspoort waarmee Duisenberg Israël was binnengekomen. Minister van Buitenlandse Zaken De Hoop Scheffer betichtte Duisenberg van oneigenlijk gebruik van het paspoort. Haar man Wim Duisenberg, president van de Europese Centrale Bank, verdedigde het gebruik van het document in een brief aan de minister.

Zondag kwam de delegatie van de actiegroep in Israël aan om de bezette gebieden te bezoeken. De groep probeert zo aandacht te krijgen voor de situatie waarin het Palestijnse volk verkeert.