DEN HAAG - De onderhandelaars van CDA, PvdA en ChristenUnie slagen er niet in deze week al een concept-regeerakkoord aan hun fracties voor te leggen. Dat zeggen bronnen rond de kabinetsformatie.

Eind vorige week verwachtten de partijen nog dat ze vrijdag klaar zouden zijn met hun klus.

Volgens betrokkenen kost het afronden en op papier zetten van de afspraken wat meer tijd dan gedacht. Waarschijnlijk kan het concept-regeerakkoord maandag of dinsdag in de beoogde coalitiefracties worden besproken.

Debat

In de loop van volgende week kan de Tweede Kamer dan debatteren met informateur Herman Wijffels over diens werkzaamheden. Daarna benoemt de koningin CDA-leider Jan Peter Balkenende, de beoogde premier van het nieuwe kabinet, tot formateur.

De partijen hebben daarna nog circa een week nodig om de kabinetsposten te verdelen en de kandidaat-bewindslieden te zoeken.

Ministers

Het CDA levert vermoedelijk acht ministers, de PvdA zes en de ChristenUnie twee. Het nieuwe kabinet kan dan in de week van 19 februari op het bordes van paleis Huis ten Bosch staan. Dat is dus ruim voor de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart. De drie partijen wilden vóór die verkiezingen klaar zijn.

Inmiddels zijn de namen van een aantal vrijwel zekere ministerskandidaten bekend. Naast Balkenende zijn dat PvdA-leider Wouter Bos, die vicepremier wordt en Financiën gaat doen en CDA-kopstuk Maxime Verhagen, die volgens ingewijden Buitenlandse Zaken krijgt.

Aboutaleb

Ook de Amsterdamse PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb komt in het kabinet, heeft Bos laten weten. Hij is in de markt voor Onderwijs of Integratie.

Senator Eimert van Middelkoop van de ChristenUnie liet woensdagavond in het tv-programma Pauw en Witteman blijken dat zijn partij hem naar voren schuift voor een ministerspost. Van Middelkoop heeft een warme belangstelling voor Defensie.

Balkenende, Bos, André Rouvoet (ChristenUnie) en hun secondanten hebben donderdag in het Catshuis in Den Haag weer de hele dag met elkaar gesproken onder leiding van Wijffels. Mogelijk ontmoeten ze elkaar daar vrijdag opnieuw.