AMSTERDAM - De marechaussee Schiphol heeft dinsdagochtend mede-eigenaar Carlo P. van de befaamde Amsterdamse discotheek iT van zijn bed gelicht. De man wordt ervan verdacht het brein te zijn achter grote transporten XTC naar de Verenigde Staten en Canada. Dat hebben bronnen rond het onderzoek donderdag gemeld.

Een woordvoerster van de marechaussee wilde donderdag alleen bevestigen dat er dinsdagochtend een 36-jarige man is aangehouden op verdenking van drugshandel. Wel zegt ze dat er voor het onderzoek in deze zaak verschillende huiszoekingen in Noord-Holland zijn gedaan. Daarbij is administratie in beslag genomen. De marechaussee heeft bij de actie geen drugs of wapens aangetroffen.

De club in het voormalige Floratheater aan de Amstelstraat is sinds eind december weer open na een sluiting van vier maanden. Horecaondernemer P. nam de extravagante discotheek samen met twee companen over van uitbater Erwin Kollenburg en verbouwde de zaak grondig. Het concept bleef hetzelfde.

Het is de Amsterdamse club de laatste jaren niet voor de wind gegaan. Na de dood van de oorspronkelijke eigenaar, de Oostenrijker Manfred Langer in 1994, ging het volgens velen minder met de discotheek. Langer richtte de iT in 1989 op. De discotheek kreeg al snel internationale allure. Kollenburg nam de iT over, maar moest de danstent vorig jaar verkopen, omdat hij de huurkosten niet meer kon opbrengen.

De gemeente heeft vrijdag een gesprek met adviseurs van de iT. De club kreeg namelijk op 20 december van de gemeente voorlopige toestemming tot opening. Die loopt op 20 februari af. Als blijkt dat P. schuldig is, kunnen de eigenaren waarschijnlijk niet met z'n drieën doorgaan, zei de woordvoerster. Indien de twee companen besluiten dat P. uit de zaak moet, kan de club waarschijnlijk wel open blijven en opnieuw een voorlopige toestemming krijgen.