VELSEN - De brandweer heeft de bluswerkzaamheden bij het brandende vissersschip in de haven van Velsen gestaakt omdat door de grote hoeveelheid water het schip dreigde te kapseizen. Dat heeft de gemeente dinsdag bekendgemaakt.


Foto: Gertjan Hooijer | Nog weinig bekend over oorzaak brand

De bewoners van de woonboten in de buurt van het schip zijn geëvacueerd omdat het gevaar bestaat dat brandende stookolie in het water van de haven terecht komt.

Afsluiting

Rond 20.00 uur was nog steeds sprake van zware rookontwikkeling, aldus de gemeente. De A9 tussen knooppunt Velsen en knooppunt Beverwijk en de N246 tussen Beverwijk en Nauerna blijven komende nacht in beide richtingen gesloten. Verwacht wordt dat de afsluiting in de ochtendspits behoorlijk verkeersproblemen op zal leveren.

De werknemers van bedrijven in de buurt kunnen naar verwachting woensdagochtend nog niet naar hun werkplek.


Foto: C. Borg | Geen gewonden bij scheepsbrand

Geblust

Het kan nog dagen duren voordat de brand die op het vissersschip in de haven van Velsen woedt is geblust. Dat heeft brandweercommandant Sieb Paauwe dinsdagmiddag gezegd.

Volgens hem is de brand nog lang niet onder controle. Hij zei dat tijdens een persconferentie in het Nova College in Haarlem.

In de loop van de dag is ontploffingsgevaar ontstaan, maar dat gevaar is aan het einde van de middag verminderd, bleek uit onderzoek door de brandweer.

Mocht er toch een explosie optreden, dan zullen de gevolgen zich beperken tot het schip en enkele meters daarbuiten. Extra ontruiming is overbodig, aldus Paauwe.

Zinken

De brandweer heeft onderzocht of het schip tot zinken moet worden gebracht. Dat kan echter niet omdat het water op de plek waar het schip ligt te ondiep is. Bovendien ontbreekt de noodzaak.

Mocht het schip stookolie lekken, dan gaat het zijkanaal dicht.

Blusboten

Twee blusboten uit Amsterdam en Zaanstad zijn ingezet bij het blussen. Vanaf de kade bestrijden brandweerlieden ook het vuur. Zij koelen het schip en gebruiken blusschuim.

De burgemeester van Velsen, Peter Cammaert, zei dat het regionale beleidsteam in stand blijft evenals het crisisnummer 0800-1351. Hij verwacht dinsdagavond meer informatie te kunnen geven over de ontruiming van het gebied. Dat gebeurt via de regionale zenders en via www.crisis.nl