AMSTERDAM - De recherche in Amsterdam doet onderzoek naar de As Soenna-moskee in stadsdeel Westerpark. De politie wil weten of de moskee zich schuldig maakt aan opruiing of bedreiging. Dat meldt Campus TV.

Het gebedshuis kwam eerder deze maand in opspraak, toen een tolk van de moskee tegenover een verslaggever van het Amsterdamse universiteitsblad Folia verklaarde dat cabaretier Ewout Jansen gedood mocht worden, omdat hij grappen maakt over de islam.

Wethouder Ahmed Aboutaleb riep de moskee op het matje, maar liet later weten dat de man die de gewraakte uitspraken had gedaan, een "bezoeker" zou zijn. Folia ontkent dat: het zou gaan om de vaste tolk van de moskee.

In een gesprek met Jansen liet het moskeebestuur maandag weten dat het niet achter de doodsbedreigingen staat. Wel weigerde het bestuur excuses aan te bieden, omdat de tolk op eigen initiatief gesproken zou hebben. De tolk zou zijn berispt.

Oud-bestuurslid

Volgens het NPS-programma Premtime, dat dinsdagavond wordt uitgezonden, is de tolk een voormalig bestuurslid van de moskee. In het programma komen de tolk en diens zoon aan het woord.