UTRECHT - Rekeningrijden vermindert de filedruk en autobezitters zullen minder vaak de auto pakken voor de boodschappen. Dat blijkt uit een onderzoek waarop ingenieur Taede Tillema op 12 februari promoveert aan de Universiteit Utrecht.

Voor het onderzoek vulden 560 respondenten onder wie veel forenzen vragenlijsten in. Daaruit is gebleken dat 15 procent van de automobilisten de spits mijdt als op dat moment meer moet worden betaald voor het weggebruik.

Bijna een op de vijf ondervraagden verruilt de auto voor een ander voertuig tijdens het winkelen, als het rekeningrijden wordt ingevoerd.

Onderzoek

Het onderzoek van Tillema is onderdeel van een groter onderzoek, waaraan ook de Vrije Universiteit in Amsterdam, de TU Delft en de Rijksuniversiteit Groningen hebben meegewerkt. In de afgelopen vier jaar hebben zij zich gebogen over de effecten van rekeningrijden.

"Kilometerheffing tijdens spitstijden of tolheffingen op specifieke stukken bleken het effectiefst bij het bestrijden van de files", aldus Tillema. "Het is duidelijk dat de filedruk zal afnemen als het rekeningrijden wordt ingevoerd."