CARACAS/MIAMI - Het bankpersoneel in Venezuela sluit zich donderdag volgens de bonden voor 48 uur aan bij de stakingen die het land sinds vorige maand lamleggen. Talrijke Venezolanen hebben in paniek gepoogd hun geld nog voor de staking van hun rekeningen op te nemen. Ze stonden in lange rijen te wachten voor de bankfilialen die sinds vorige maand uit protest slechts ongeveer vier uur per dag open zijn.

De paniek vloeit voort uit de vrees dat de banken in werkelijkheid niet tot na het weekeinde maar veel langer dicht zullen blijven. De stakingen tegen het bewind van president Hugo Chávez werden begin december ook voor 48 uur uitgeroepen maar ze gingen woensdag hun 37e dag in. De oppositie stelt dat Chávez autoritair en incompetent is. Ze wil hem dwingen af te treden of snel een referendum te houden over zijn positie.

Dreigen

Chávez heeft de bankbedienden gedreigd met "drastische en ernstige maatregelen'' indien de banken niet gewoon opengaan op de normale openingstijden. Als de regering ingrijpt in het bankwezen zou het de tweede keer zijn sinds 1994. Toen plaatste president Rafael Caldera de banken onder staatstoezicht en stelde hij vaste wisselkoersen in uit vrees voor enorme faillisementen in het bankwezen.

Speelgoedgeld

Chávez heeft de banken gewaarschuwd "niet met het geld van de Venezolanen te gaan spelen''. Hij heeft onder de armen nog veel steun maar wordt geconfronteerd met een groeiende en machtige oppositie, vooral in de stakende oliesector. Chávez noemde zondag de olie-industrie nog "het hart van de natie''. De bijna stilgelegde olieproductie en -uitvoer brengen de regering in ernstige financiële problemen. Bovendien betalen veel Venezolanen uit protest geen belasting meer.

Overheid ook blut

Vanaf donderdag kan een deel van de overheid helemaal niet meer aan geld komen. Veel ministeries en andere overheidsinstellingen halen hun geld doorgaans weg bij de centrale bank en deponeren die bij particuliere banken waar de rente hoger is.