HILVERSUM - De PvdA gaat in de peilingen met sprongen vooruit. Volgens het NIPO komt de partij van lijsttrekker Bos thans uit op 35 zetels (nu 23 in de Tweede Kamer). Bij Maurice de Hond haalt zij er zelfs nog een meer.

Een week geleden schommelde het aantal nog rond de dertig. Volgens beide opiniepeilers is de stijging te danken aan het goede optreden van Bos bij het eerste lijsttrekersdebat, verleden week op RTL.

Voor het CDA zijn de uitkomsten minder eenduidig. Volgens De Hond verliezen de christen-democraten een zetel en houden zij er nog 42 over. Bij het NIPO kan het CDA nog rekenen op een winst van drie zetels en zou de partij uitkomen op 46 zetels.


De blauwe kolom is het huidige aantal zetels, de rode de zetelverdeling volgens de peiling van vorige week en de gele kolom volgens de laatste peiling. Duidelijk is te zien dat de PvdA wint en dat dit ten koste gaat van bijna alle andere partijen. Bron: NIPO.

Het gat tussen PvdA en CDA wordt kleiner. Samen halen zij een meerderheid in de Kamer. CDA en VVD halen geen meerderheid meer.

De liberalen staan in beide peilingen nu op 27 zetels, drie meer dan zij nu in de Kamer hebben. De SP (nu 9 zetels) verdubbelt en komt uit op 18 (NIPO) of 17 (De Hond) zetels, iets minder dan eind vorig jaar.