BEEK - Het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht is woensdagavond op last van de spoorwegpolitie enige tijd stilgelegd wegens een gaslek bij chemisch bedrijf Vinamul Polymers BV in Beek.

Volgens het bedrijf is een kleine hoeveelheid vinylacetaat en ethyleen ontsnapt. Metingen door de brandweer wezen later uit dat er geen giftig gas in de omgeving van de fabriek is vrijgekomen.

Veiligheidsklep

Het gaslek ontstond door een defect aan een transformator. Daarbij trad een veiligheidsklep in werking, die na het verminderen van de druk niet geheel sloot. Daardoor is een kleine hoeveelheid gas ontsnapt. De bedrijfsbrandweer heeft rond het lek direct een waterscherm aangelegd om verspreiding van het gas te voorkomen. Medewerkers konden de klep enige tijd later repareren.

Vinamul Polymers maakt deel uit van de National Starch & Chemical Company and ICI Group. In Geleen staat de Europese hoofdvestiging, dat onder meer plastic en rubber maakt. Het bedrijf ligt naast een groot winkelcentrum en een discotheek. Er werken 260 mensen. De naastgelegen chemiereus DSM adviseerde de NS het treinverkeer stil te leggen. Rond half acht woensdagavond kon het worden hervat.

Overleg

De burgemeesters van de drie DSM-gemeenten, Beek, Sittard-Geleen en Stein, hebben woensdagavond overlegd hoe zij in het vervolg op dit soort situaties moeten reageren.