AMSTERDAM - D66 is vorig jaar bijna uit elkaar geklapt door de verdeeldheid over de missie naar het Afghaanse Uruzgan. D66-minister Brinkhorst en D66-senator Schuyer dreigden om uit de partij te stappen als de Tweede-Kamerfractie een kabinetscrisis zou veroorzaken. Dat zegt voormalig D66-Kamerlid Bert Bakker in een interview met de Volkskrant zaterdag.

"De partij was in totale ontreddering", vertelt Bakker. Volgens het voormalige fractielid vond er binnen de partij een machtspel plaats. "De enige vraag was: wie is hier de baas. Boris mocht de stekker niet uit het kabinet trekken want dat zou hem onbetwistbaar tot leider maken. En dat kon niet want Boris had afgedaan voor het kamp rond Van Mierlo. Ego’s gingen boven partijbelang, want zowel de fractie als de partij verloor haar geloofwaardigheid", aldus Bakker.

De partij was begin 2006 zeer verdeeld over het sturen van militairen naar Uruzgan. Zowel Bakker als toenmalig fractievoorzitter Boris Dittrich lieten weten dat de kwestie een kabinetscrisis waard is. Dittrich stapte uiteindelijk op na de commotie en D66 bleef in het kabinet.

Brinkhorst en Schuyer ontkennen dat ze hebben gedreigd de partij te verlaten. "Ik heb gezegd dat de partij zou exploderen, dat ik nooit meer iets voor de partij zou doen. Maar ik heb nooit met mijn lidmaatschap gewapperd", aldus oud-minister Brinkhorst in een reactie in de Volkskrant. Wel erkent hij dat hij het "heel hard" heeft gespeeld.

Oud-Kamerlid Van der Laan bevestigt in de krant daarentegen dat de twee D66-prominenten hadden gedreigd op te stappen. "Ik herinner me de letterlijke woorden van Brinkhorst: ik zeg mijn lidmaatschap op en sleur jullie mee in mijn val. Ik stond perplex", aldus Van der Laan.

Verdonk

In het interview haalt Bakker verder uit naar VVD-minister Verdonk. "Het mens is echt te stom om voor de duvel te dansen. Politici hebben de verantwoordelijkheid voor een harmonieuze ontwikkeling van de samenleving. Maar Verdonk wakkert racisme en xenofobie aan, dag in dag uit. Verdonk gooit olie op ieder vuurtje dat ze kan vinden", aldus Bakker.

Verdonk ziet de spijkerharde uitval van D66-Kamerlid Bert Bakker naar haar als een ongelooflijke persoonlijke aanval. "Ik hou hier niet van, en doe het zelf ook niet naar anderen. Laten we het er maar op houden, dat ik hier boven sta'', zei ze zaterdag in de pauze van een VVD-congres op het sportcentrum Papendal.

"Ik heb de heer Bakker maar twee keer ontmoet. Ik weet niet hoe hij aan deze conclusie komt.''