AMSTERDAM - De Britse politie is tot de conclusie gekomen dat de polonium-210 waarmee de ex-KGB'er Alexander Litvinenko werd vergiftigd in de thee werd gedaan die Litvinenko dronk in het Londense Millennium Hotel. Dat hebben Britse en Amerikaanse televisiezenders vrijdag gemeld.

Rechercheurs hebben de theepot waarin de vergiftigde thee zat achterhaald, aldus de zenders Sky News en ABC News. Sky News zei dit te hebben vernomen van bronnen bij Scotland Yard. De politie en het hotel wilden niet op het bericht ingaan.

Volgens ABC News werd de theepot, waarin later extreem hoge doses straling werden gevonden, nog weken na de vergiftiging gebruikt. van de dertien personen bij wie ook sporen van polonium-210 zijn aangetroffen werkten er acht in het Millennium Hotel.

Loegovoj

De Britse krant The Guardian meldde dat de Russische zakenman Andrej Loegovoj in de ogen van de politie verdachte is in de moord op Litvinenko, die in november overleed als gevolg van de vergiftiging. De krant beriep zich op niet bij naam genoemde bronnen bij de regering.

De politie wilde niet op het bericht ingaan, afgezien van de mededeling dat het onderzoek voortduurt. In de zaak is nog niemand aangeklaagd.

Ontmoeting

Loegovoj had een ontmoeting met Litvinenko op de dag dat hij vermoedelijk vergiftigd werd met het radioactieve polonium-210. Behalve Loegovoj ontmoette Litvinenko op 1 november in het Millennium Hotel in Londen ook de Russische zakenman Dmitri Kovtoen en nog een persoon.

Tegenover The Guardian ontkende Loegovoj schuld te hebben aan de dood van Litvinenko. Samen met Kovtoen - net als hij een voormalige Russische veiligheidsagent - werd Loegovoj in Moskou behandeld wegens stralingsbesmetting.