DEN HAAG - Er is niets mis met de psyche van de Haagse verpleegkundige Lucy de B., die wordt verdacht van dertien moorden en vijf moordpogingen op ziekenhuispatiënten. Artsen van de psychiatrische observatiekliniek Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht zouden die conclusie hebben meegedeeld aan de 40-jarige verdachte. Dat meldde haar advocaat woensdag.

Volgens De B. (Berk) staat in het rapport dat zij volledig toerekeningsvatbaar is en een goed ontwikkelde gewetensfunctie heeft. "Het PBC heeft dan ook geen conclusie kunnen trekken over een mogelijke reden waarom ze al die moorden zou hebben gepleegd", meent haar advocaat, A. Visser.

De onderzoekers zouden wel hebben vastgesteld dat de Haagse emotionele schade heeft opgelopen doordat zij in haar jeugd is verwaarloosd. Zij zou daardoor echter geen geestelijke stoornis hebben ontwikkeld. Het PBC onderzocht Lucy sinds begin november. Donderdag of vrijdag keert ze volgens de raadsman terug naar haar cel in Breda. Daar moet ze in elk geval blijven tot 10 maart, de dag dat ze opnieuw voor de rechter moet verschijnen.

Het Openbaar Ministerie (OM) laat via een woordvoerder weten dat het geen commentaar wil geven op de uitlatingen van de verpleegkundige en haar advocaat en de mogelijke conclusies van het Pieter Baan Centrum. Justitie wacht daarmee tot 10 maart, als de rechtszaak wordt voortgezet.

Het proces tegen de Haagse verpleegkundige is een van de omvangrijkste moordzaken die ooit in Nederland is behandeld. Het OM heeft in oktober, toen het proces begon, een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de Haagse. Lucy de B. heeft altijd ontkend dat ze patiënten heeft vermoord of heeft proberen te doden.