LEIDSCHENDAM/ KAMPEN - Gewoon even bellen om een prijs van euro in de wacht te slepen. Het Nederlands Bureau Marktpromo verspreidt cheques waarmee gratis boodschappen kunnen worden gedaan in een supermarkt 'naar keuze'. Na het bellen van een duur -telefoonnummer blijken de bellers te zijn opgelicht.

Dat zei een woordvoerder van Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van supermarkten, woensdag. De politie IJsselland heeft de zaak inmiddels in onderzoek. Samen waarschuwen zij het publiek niet in te gaan op de actie. Het CBL benadrukt tevens dat supermarkten op geen enkele wijze zijn betrokken.

De cheques zijn bij minstens tien personen in de Kampense buurt Hanzewijk op de deurmat gevallen. De 'gelukkige' hoeft alleen telefonisch contact op te nemen met het bureau via een 0900-nummer. Daarvoor moet 0,70 euro per minuut worden betaald. De bellers worden lang aan de lijn gehouden, aldus het CBL.

Uiteindelijk blijken de deelnemers kans te hebben gemaakt op twee soorten cheques; een van 165 en een tweede prijs van een eurocent. Tot nog toe zijn alleen gevallen bekend van mensen die de eurocent hebben 'gewonnen'. Om die cent te ontvangen moet de cheque wel naar een postbusnummer gestuurd worden.