HILVERSUM - De president van de Europese Centrale Bank, Wim Duisenberg, heeft in een brief aan minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken het gebruik van een diplomatiek paspoort door zijn vrouw Gretta Duisenberg verdedigd.

De Hoop Scheffer zei dinsdagavond dat het diplomatieke paspoort niet bedoeld is voor een privé-reis zoals Gretta Duisenberg die nu in Israël en de Palestijnse Gebieden maakt. Volgens de minister is haar diplomatieke paspoort alleen bedoeld om haar man te vergezellen op zijn dienstreizen voor de ECB.

'Amice Jaap'

In zijn brief aan 'Amice Jaap', die het NOS Journaal woensdagochtend toonde, schrijft Duisenberg dat zijn vrouw haar diplomatieke paspoort kreeg toen hij president van De Nederlandsche Bank werd. Dat was in 1982. Gretta Duisenberg moest volgens haar echtgenoot toen haar standaard paspoort inleveren. Gretta Duisenberg zei dinsdagavond al dat zij over geen ander paspoort dan haar diplomatieke beschikt en daar inmiddels zeventien jaar mee reist.

Begrip

Wim Duisenberg schrijft tevens dat er geen sprake van is dat zijn vrouw begrip toont voor Palestijnse zelfmoordacties. Volgens Duisenberg zal Gretta vandaag in een gesprek met de Palestijnse leider Arafat de zelfmoordaanslagen veroordelen.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat Gretta Duisenberg nog wel een recent 'normaal' paspoort heeft. Als iemand een diplomatiek paspoort krijgt, moet het normale paspoort voor de tijd van de reis met het diplomatieke paspoort worden afgegeven, maar bij een privé-reis moet het diplomatieke weer voor het normale worden ingeruild. Het diplomatieke paspoort geeft alleen rechten als het voor een zakelijke reis wordt gebruikt.