WASHINGTON/LONDEN/BAGDAD - Er is geen tijdslimiet verbonden aan de VN-inspecties in Irak. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse zaken, Jack Straw, woensdag in de Britse zakenkrant Financial Times onderstreept. Hij sprak tegen dat het verslag dat de inspecteurs 27 januari in de VN-Veiligheidsraad uitbrengen, het signaal voor een militaire operatie in Irak zal zijn.

Directeur Mohammed El Baradei van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) zei dinsdag dat de wapeninspecteurs nog enkele maanden nodig hebben om hun onderzoek af te ronden.

Straw sloot daarop aan. Volgens hem is er op zich geen reden de inspecties te staken na 27 januari, als Irak zich niet duidelijk schuldig maakt aan een "wezenlijke schending" van resolutie 1441 van de VN-Veiligheidsraad, waarin de inspecties zijn geregeld. Het feit dat defensiespecialisten menen dat een eventuele militaire actie in Irak aan het begin van het voorjaar moet plaatshebben, betekent niet dat er werkelijk een tijdslimiet aan de inspecties verbonden is, vindt de Britse bewindsman.

Reservisten

Straws ambtsgenoot van Defensie, Geoff Hoon, maakte dinsdag bekend dat de Britse regering in navolging van de Verenigde Staten reservisten mobiliseert voor een eventuele oorlog tegen Irak. Om te beginnen worden 1500 reservisten gemobiliseerd, maar zonodig kunnen het er 7000 worden.

Hoon benadrukte dat de maatregel niet betekent dat de Britse regering al heeft besloten tot de inzet van troepen in een gewapend conflict in de regio. Maar "zolang er nog twijfel bestaat of Saddam zich houdt aan resolutie 1441 van de Veiligheidsraad, moet de dreiging met geweld voortduren", zei Hoon in het Britse parlement.

Handelsschepen

Groot-Brittannië heeft een order geplaatst voor de huur van twintig handelsschepen om wapens en voorrraden naar de Golf te vervoeren. Die order komt nog bij de bestelling eind december van zeven vaartuigen. De schepen zouden zijn besteld voor januari en februari. Om welk type het gaat is niet bekendgemaakt, maar in ieder geval moeten de schepen tanks en ander zwaar materieel kunnen vervoeren.

VS mobiliseren

De Verenigde Staten kondigden maandag een eerste mobilisatie van bijna 20.000 reservisten aan. Niettemin is ook volgens de VS een oorlog tegen Irak niet onvermijdelijk. Minister Donald Rumsfeld van Defensie zei dinsdag dat president Saddam Hussein oorlog kan voorkomen, door afstand te doen van de macht.

"Ik hoop nog dat hij (Hussein) weggaat. En ik hoop dat het land wordt ontwapend en dat het gebruik van geweld niet nodig is. Maar intussen gaan we door met de samentrekking van troepen", zei Rumsfeld.

In verband met een mogelijke actie tegen Irak wordt een deel van de staf van het Amerikaanse Centraal Commando naar een mobiele basis in Qatar aan de Perzische Golf overgebracht. Aan het einde van deze maand zou daar al genoeg personeel zijn om het tijdelijke hoofdkwartier van het Amerikaanse leger operationeel te maken. Generaal Tommy Franks, hoofd van het Centraal Commando, reist voorlopig nog niet naar Qatar.

Chirac

De Franse president Jacques Chirac maande dinsdag de strijdkrachten op alle mogelijkheden voorbereid te zijn. Maar ook voor hem staat nog niet vast dat het tot een oorlog tegen Irak komt. Hij herhaalde tegen diplomaten in Parijs het Franse standpunt dat alleen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kan besluiten tot het gebruik van geweld tegen Irak, afhankelijk van de ontwapening van dat land.

El Baradei riep de Verenigde Staten dinsdag op aan de VN-inspecteurs preciezere informatie over de Iraakse bewapening te geven. "De VS voorzien ons van algemeen materiaal, maar we hebben specifiekere informatie nodig om te kunnen werken", zei de directeur van het IAEA. Het VN-agentschap onderhandelt met de regering in Washington over de kwestie.