RIYAD - Saudi-Arabië steunt een oorlog tegen Irak niet als de Verenigde Naties geen bewijzen hebben ontvangen dat Bagdad over massavernietigingswapens beschikt. Dat zei de Saudische minister van Buitenlandse Zaken Saud al-Faisal dinsdag in Riyad.

Het Saudische koninkrijk zal pas beslissen over deelname aan een oorlog na een verzoek van de Verenigde Naties en bestudering van de bewijzen, aldus de bewindsman. "Wij nemen niet deel aan een oorlog tegen Irak op Amerikaans of Brits verzoek".

Saudische medewerking in een oorlog met Irak is cruciaal voor Amerikaanse militaire strategen die het koninkrijk willen gebruiken als basis. Amerikaanse vliegtuigen gebruiken een Saudische basis om boven het zuiden van Irak te patrouilleren.

De Verenigde Staten hebben ongeveer 4500 militairen in Saudi-Arabië gelegerd. Het overgrote deel is gestationeerd op de Prins Sultan luchtmachtbasis nabij de hoofdstad Riyad.

Centraal Commando

Een deel van de staf van het Amerikaanse Centrale Commando, dat een leidende rol in een mogelijke oorlog tegen Irak zal hebben, wordt overgebracht naar een mobiele Amerikaanse basis in Qatar. Dit hebben Amerikaanse defensie-functionarissen dinsdag gezegd.

Aan het einde van deze maand zou er in Qatar al genoeg personeel zijn om het tijdelijke hoofdkwartier van het Amerikaanse leger operationeel te maken. Maar de functionaris liet weten dat dit niet betekent dat het dan ook operationeel zal zijn, wat zou neerkomen op het begin van een militaire actie tegen Irak.

Overigens vertrekt generaal Tommy Franks, het hoofd van het Centrale Commando, voorlopig niet naar Qatar, zo melden defensie-bronnen.

In december hielden Amerikaanse en Britse troepen een militaire oefening in Qatar. Daarbij waren zo'n duizend militairen van het Centrale Commando betrokken. Een groot deel van hen keerde na de oefening weer terug naar het hoofdkwartier in Florida, maar mag nu weer naar Qatar vertrekken.

De VS zijn al enkele weken bezig met een gefaseerde opbouw van troepen en materiëel in de Golf-regio. Op dit moment zijn daar al zeker 62.000 Amerikaanse militairen aanwezig.