HILVERSUM - Minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken zal Gretta Duisenberg een briefje schrijven om haar uit te leggen dat haar diplomatiek paspoort niet bedoeld was voor haar reis naar Israël en de Palestijnse Gebieden.

Gretta Duisenberg heeft van het ministerie een diplomatiek paspoort gekregen om haar man, die president is van de Europese Centrale Bank, te begeleiden bij diens dienstreizen.

Gewoon paspoort

De Hoop Scheffer zei dinsdagavond in het EO-programma Het Elfde Uur dat het niet de bedoeling is dat Gretta Duisenberg haar diplomatiek paspoort gebruikt voor een privé-reis zoals zij die nu maakt in Israël en de Palestijnse Gebieden. Ze had daarvoor haar andere 'gewone' paspoort moeten gebruiken.

De Hoop Scheffer noemde verder Duisenbergs optreden de afgelopen dagen "niet geloofwaardig''. "Maar we moeten haar niet belangrijker maken dan ze is.''

geen hoop

Duisenberg kreeg felle kritiek te verduren van VVD- en CDA-Kamerleden voor haar uitlatingen over Palestijnse zelfmoordacties. Maandag zei zij in het NOS-jounaal daarover: "Ik mag het niet zeggen, maar ik snap het wel. Als je geen hoop in het leven meer hebt, geen toekomstperspectief, wat moet je dan.''

CDA-leider Balkenende noemde haar uitspraken dinsdag "niet getuigen van goede smaak''. Het stelt de problematiek in een verkeerd daglicht, aldus Balkenende in Zwolle bij een debat tussen de lijsttrekkers van de christelijke partijen. "Als je met de vinger naar één partij wijst, gaat het van kwaad tot erger.'' Rouvoet (ChristenUnie) vroeg bij dat debat om intrekking van haar diplomatiek paspoort.

Eerder op de dag had fractievoorzitter Verhagen van het CDA het optreden van Gretta Duisenberg gehekeld. Ook VVD-Kamerlid Wilders heeft zich aan haar opmerking over de aanslagen gestoord.