AMSTERDAM - Een van de vrouwen van het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) in Amsterdam stapt naar de rechter als er een verbod komt op de chador. Dit heeft ze gezegd tegen directeur J. Silversmith van het Meldpunt Discriminatie Amsterdam.

Silversmith heeft met de drie vrouwen gesproken die op het scholencomplex een chador dragen, een sluier die alleen de ogen onbedekt laat. Het ROC Amsterdam gaat een verbod invoeren op de chador, zo heeft een woordvoerder dinsdag gezegd.

Volgens het opleidingsinstituut belemmert zo'n kledingstuk de communicatie tussen docenten en leerlingen en kunnen de gesluierde leerlingen niet aan een stageplaats komen. De vrouwen volgen een opleiding voor sociaal-pedagogisch werk en kinderverzorging. In dat werk is een chador taboe.

Nieuwe gedragscode

Het verbod op de sluier is onderdeel van een nieuwe gedragscode voor de 35.000 leerlingen en de docenten. Het scholencomplex onderzoekt of ook andere gedragingen verplicht kunnen worden gesteld. Zo wil het ROC dat leerlingen voortaan Nederlands gaan spreken en dat docenten met 'u' worden aangesproken. Het ROC gaat de gedragscode nog voor advies voorleggen aan de docenten en andere betrokkenen.

Het Meldpunt Discriminatie Amsterdam heeft het ROC geadviseerd een verbod in te stellen. Directeur Silversmith: "Die meisjes werken straks in een pedagogische setting. Ze gaan zich bezighouden met moeilijk opvoedbare kinderen, en dat kan niet met een gezichtssluier." De motivatie van de vrouwen zelf is om mannen op een afstand te houden, zo hebben ze tegen Silversmith gezegd.

Steun

Er bestaat al een brede steun voor een verbod. Zo heeft de Amsterdamse wethouder R. Oudkerk van Onderwijs zich al een voorstander getoond. Ook de minderhedenorganisatie Forum vindt een gezichtssluier niks. "De vraag is wat allesverhullende kleding met religie te maken heeft", aldus een woordvoerder.

De moslimorganisatie Islam en Burgerschap meent dat de vrouwen overtuigd moeten worden dat een chador niet kan. "Die vrouwen moeten zich meer op de Nederlandse samenleving richten", zegt voorzitter M. Sini. "Nederland is een open samenleving en dat laat niet toe dat je unaniem of gemaskerd door het leven gaat." Sini vindt het te ver gaan als de vrouwen hierdoor het recht op onderwijs wordt ontnomen. "Het recht op onderwijs is belangrijker dan het recht op een sluier."

Het ROC Amsterdam kreeg in 2000 ook te maken met een vrouw die tijdens haar opleiding voor een beroep in de gezondheidszorg met een chador in de les verscheen. Deze zaak is toen voorgelegd aan de Commissie Gelijke Behandeling. Die bepaalde toen dat het dragen van een chador niet tot problemen leidt en dat een verbod in strijd is met de wet.