LONDEN - De politie heeft zondag op verschillende adressen in Londen zeven personen opgepakt na de vondst van het gif ricine. Zes mannen van 'Noord-Afrikaanse origine' zitten nog vast. Een vrouw werd later vrijgelaten. Dat heeft Scotland Yard dinsdag pas bekendgemaakt. Ricine kan worden gebruikt in biologische

wapens. De politie vond het gif in een woning in Wood Green, in het noorden van Londen, waar zij een van de verdachten 's morgens vroeg arresteerde. Ricine is vrij gemakkelijk te produceren in kleine hoeveelheden. In grotten in Afghanistan zouden grote voorraden van de stof zijn gevonden.

Paraplupunt

Volgens wetenschappers is ricine een van de meest giftige natuurlijke stoffen, die dodelijk kan zijn als die wordt ingeademd, ingenomen of in het bloed terechtkomt. De Bulgaarse dissident Georgi Markov werd in 1978 in Londen doodgestoken met een paraplu waarvan de punt was vergiftigd met ricine.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Verenigde Staten en Groot-Brittannië de mogelijkheid onderzocht een ricinebom te maken. Zij hebben het biologische wapen getest, maar zouden het nooit hebben gebruikt.

Potentieel gevaar

Verwijzend naar de dreiging van internationaal terrorisme, zei premier Blair dinsdag over de vondst en de arrestaties dat die laten zien dat het gevaar echt is en aanwezig, met een gigantisch potentieel. Sir Timothy Garden, voormalig topambtenaar van Defensie, bevestigde voor de Britse omroep BBC de dreiging.

"Het hangt ervan af over wat voor hoeveelheden we praten. Kleine hoeveelheden kunnen door amateurs zijn gemaakt. Als het om grote hoeveelheden gaat, is dat verontrustend, omdat het heel veel werk is een grote voorraad te produceren voor terroristische doeleinden," zei Garden.