WASHINGTON - De populariteit van de Amerikaanse president George Bush heeft een historisch dieptepunt bereikt.

Bekijk video

Volgens een maandag gepubliceerde peiling van ABC News en de Washington Post vindt 65 procent van de Amerikaanse bevolking dat hij zijn werk als president niet goed doet. Slechts 33 procent vindt van wel.

Niet eerder scoorde Bush, die sinds januari 2001 in functie is als president, zo slecht in deze peiling. Ook in mei vorig jaar keurde 65 procent van de ondervraagden het beleid van Bush af, maar op dit moment is het aantal mensen met een sterke afkeur groter: 51 procent tegen 47 procent in mei.

Oorlog

Vooral Bush' aanpak van de oorlog in Irak speelt hem parten. Slechts 29 procent van de Amerikanen vindt dat de president deze slepende kwestie (in zekere mate) goed aanpakt en 70 procent vindt van niet.

Uit de peiling blijkt verder dat het percentage Amerikanen dat gekant is tegen het sturen van extra militairen naar Irak is gestegen van 61 naar 65.

Troonrede

Bush kondigde eerder deze maand aan 21.500 extra militairen naar Irak te sturen in een ultieme poging het aanhoudende geweld de kop in te drukken. De president zal dinsdagavond (lokale tijd) de jaarlijkse 'troonrede' in het Amerikaanse parlement aangrijpen om de bevolking achter zijn plannen te krijgen.

Steun

Vlak na de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001 vond nog 90 procent van de Amerikanen dat Bush zijn werk goed deed. Daarna kalfde de steun voor de president geleidelijk af, om uiteindelijk redelijk stabiel rond 50 procent uit te komen.

Sinds zijn herverkiezing in november 2004 ging het echter steeds bergafwaarts met de populariteit van Bush.

Nixon

Slechts twee presidenten deden het in het verleden slechter vlak voor de State of the Union. Richard Nixon in 1974 tijdens de Watergate-affaire, die hem zeven maanden later de kop zou kosten, en Harry Truman in 1952 vanwege zijn aanpak van de Korea-oorlog.

Wereldwijd

Ook het imago van de Verenigde Staten in het buitenland is het afgelopen jaar verder verslechterd. Nog maar 29 procent van de bevolking wereldwijd vindt dat er van de VS een positieve invloed uitgaan, blijkt uit een opiniepeiling. Een jaar geleden was dat nog 36 procent. De meeste ondervraagden klaagden over de Amerikaanse rol in Irak.