DEN HAAG - De rechter moet de mogelijkheid krijgen om veelplegers twee jaar cel extra op te leggen. Als een boef in vijf jaar tijd driemaal is veroordeeld, moet het mogelijk zijn hem een extra celstraf te geven, vindt minister Donner (Justitie).

Donner stelde dit in zijn toelichting op een aantal wetswijzigingen, die dinsdag naar buiten werd gebracht.

De regeling zou vooral moeten gelden voor notoire criminelen die zich regelmatig schuldig maken aan zaken als diefstal, heling en inbraak. Deze boeven zijn naar schatting verantwoordelijk voor 60 procent van de geregistreerde criminaliteit.

Nu is het zo dat de zogeheten draaideurcriminelen doorgaans tot een korte straf worden veroordeeld. De extra straf voor 'stelselmatige criminaliteit' zou bovenop deze hoofdstraf moeten komen.

Het is de bedoeling dat de veroordeelde het eerste deel van de straf in de cel doorbrengt. Gedraagt hij zich daar goed, dan mag hij in het laatste deel in voorwaardelijke vrijheid een programma volgen dat hem voorbereidt op een terugkeer in de maatschappij. Gaat het in die periode toch mis, dan komt de crimineel weer achter de tralies terecht.

Donner trekt een bedrag oplopend tot 70 miljoen euro in 2006 uit voor de aanpak van veelplegers. Daarmee kunnen duizend van deze gevallen worden behandeld.