BELGRADO - De Servische president Boris Tadic noemde maandag de parlementsverkiezingen de voorafgaande dag "een doorbraak. Hij begint naar eigen zeggen zo snel mogelijk met gesprekken over de vorming van een nieuwe regering.

Alle partijen met een pro-Europese instelling hebben zondag samen een meerderheid behaald volgens Tadic. Hij zei dat alles erop wijst dat van de deze partijen zijn eigen Democratische Partij (DS) met ruim eenvijfde van de stemmen de grootste is.

Tadic zei opgetogen dat er sinds 1990 geen pro-Europese partij is geweest die zo veel stemmen heeft gekregen. Maar de grootste partij wordt naar het zich laat aanzien de radicaal nationalistische en antiwesterse Servische Radicale Partij (SRS) met naar schatting 29 procent van de stemmen.

Kostunica

De partij van de huidige premier Kostunica (Democratische Partij van Servië - DSS) lijkt te blijven steken op minder dan eenvijfde van de stemmen. Volgens Tadic zal daarom nu de DS het premierschap opeisen van een eventuele regeringscoalitie van pro-Europese partijen.

Het is volgens Tadic noodzakelijk zo spoedig mogelijk een regering te vormen om de problemen die het land wacht, op te lossen.