'Taxiplaatsen Schiphol illegaal verhandeld'

AMSTERDAM - Van de taxichauffeurs die de laatste jaren op luchthaven Schiphol zijn begonnen, heeft een op de vijf geen geldig wettelijk verplicht diploma.

Dat zegt directeur van Taxicentrale Amsterdam (TCA) Bas Vos zaterdag in actualiteitenprogramma Nova.

Tussen de vijftig en zestig chauffeurs hebben volgens de directeur hun diploma voor vijftienhonderd euro gekocht bij TCA zonder dat zij daarvoor een examen hebben afgelegd.

Diploma

TCA en Schiphol eisen dat chauffeurs die vanaf de luchthaven werken een diploma hebben. Daarvoor moeten zij zijn getoetst op kennis van het Nederlands en op sociale vaardigheden.

Vos wil de komende maanden alle betrokken chauffeurs alsnog toetsen, met name op hun kennis van de Nederlandse taal.

Loting

Verder zijn in 2004, toen Schiphol nieuwe concessies uitgaf, tientallen vergunningen buiten de officiële loting om toegewezen aan een kleine groep mensen. Taxichauffeurs stellen in Nova dat vooral de TCA-top op deze manier onterecht is bevoordeeld.

De directie van de taxicentrale zou daarbij gebruik hebben gemaakt van een tussenpersoon die de vergunningen kocht van TCA en doorverkocht met winst. Met de vergunningenzwendel zouden honderdduizenden euro's gemoeid zijn.

Contract

Schiphol heeft laten weten af te wachten of er daadwerkelijk strafbare feiten zijn gepleegd. Mocht dat zo zijn, dan kan de luchthaven het contract met TCA opzeggen.

Vos werd directeur van TCA nadat het oude bestuur van de Ondernemingskamer van de rechtbank moest aftreden vanwege financieel wanbeleid.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie