NEW YORK - De Amerikaanse senator Hillary Clinton heeft een eerste stap genomen die de weg kan vrijmaken voor deelname aan de presidentsverkiezingen in november 2008. Dat maakte de Democratische senator van New York zaterdag op haar website bekend.

"Ik doe mee. En ik doe mee om te winnen", laat ze weten. "Vandaag zal ik bekendmaken dat ik een verkenningscommissie zal vormen om mee te doen aan de presidentsverkiezingen. Met een zogenoemde 'exploratory committee' kan alvast geld worden ingezameld voor de campagne.

Algemeen werd al aangenomen dat Clinton aan de verkiezingen zou meedoen. Ze wordt de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten als ze wordt gekozen. Al zes andere kandidaten hebben zich gemeld voor de Democratische nominatie voor het presidentschap.

Obama

De meest kansrijke tegenstrever van Clinton lijkt Barack Obama, de rijzende ster binnen de Democratische Partij. De senator uit Illinois verklaard eerder deze week een verkenningscommissie op te zetten, maar dat is nog geen garantie dat hij ook daadwerkelijk zal meedoen.

Obama wil op 10 februari definitief uitsluitsel geven over zijn presidentiële ambities. Waarnemers sluiten het zelfs niet uit dat hij en voormalige first lady Hillary Clinton als team in het strijdperk om het presidentschap zullen treden tegen de Republikeinen.