LONDEN - Als kinderen worden blootgesteld aan een lage dosering lood, hebben zij later mogelijk een grotere kans om het criminele pad op te gaan. Uit een onderzoek in het Amerikaanse Pennsylvania blijkt dat jeugdige criminelen een grotere concentratie lood in hun botten hebben dan niet-criminele jongeren.

Het is bekend dat hoge concentraties lood giftig zijn en de ontwikkeling van de hersenen bij kinderen verstoren. Wetenschappers zijn het tot nu toe echter niet eens over de gevolgen van blootstelling aan een lage dosering lood over een langere periode, zo meldt de BBC.

Bij het onderzoek in Pennsylvania, uitgevoerd door de universiteit van Pittsburgh, werd door middel van een speciale röntgen-techniek de concentratie lood onderzocht in de botten van veroordeelde criminele tieners. Die bedroeg 11 deeltjes per miljoen.

Uit een vergelijkend onderzoek onder tieners in Pittsburgh die niet in aanraking waren gekomen met de politie bleek dat zij slechts 1,5 deeltjes lood per miljoen in hun botten hadden.

De meest voorkomende manier waarop kinderen en volwassenen in aanraking komen met lood is door drinkwater uit oude loden leidingen. Ook uitlaatgassen bevatten lood.