AMSTERDAM - Volgens het jaarlijks rapport van Unaids en de World Health Organisation (WHO), groeit de aids-epidemie schrikbarend snel in het voormalig Oostblok. Zelfs vergeleken met Afrika, is de aanwas van HIV geïnfecteerden in het Oostblok in verhouding groter. Deze regio heeft er dit jaar ongeveer 250.000 besmette patiënten bijgekregen. Het aantal mensen met HIV wordt voor eind dit jaar geschat op een miljoen.

Volgens het rapport zullen daar dit jaar 23.000 mensen sterven aan aids-gerelateerde ziekten. Vooral Rusland wordt geteisterd door aids. In de eerste drie maanden van 2001 kwamen er al 20.00 nieuwe HIV geïnfecteerden bij. De meesten hiervan raakten besmet door drugsgebruik.

Het aantal mensen met aids over de hele wereld wordt nu geschat op veertig miljoen. Hiervan zijn 18 miljoen vrouw en drie miljoen kinderen. Dit jaar zijn er vijf miljoen HIV geinfecteerden bijgekomen. Alleen al in 2001 zijn er drie miljoen mensen overleden aan aids.

Afrika

Volgens het laatste onderzoek is het aantal mensen met HIV/aids in Afrika nu 28,1 miljoen. Dat is ongeveer zeventig procent van het aantal besmette mensen over de hele wereld.

Het gehele rapport zal bekend gemaakt worden op Wereld Aidsdag op 1 december. Dan wordt wereldwijd stilgestaan bij de gevolgen van HIV en aids.

/NIEUWSAids Fonds gaat Zuid-Afrika helpenDramatische cijfers over aids gepresenteerdCanadezen vinden het middel tegen hiv-virus