MAASTRICHT - Zo'n 850 Nederlandse wintersporters die vrijdagavond met de trein naar hun bestemming vertrokken, zijn zaterdagochtend gestrand in Maastricht. Dat meldde de woordvoerder van Euro Express Treincharter, de organisatie achter de drie treinen die de grens met Duitsland niet over konden.

"Als gevolg van de storm van donderdag is in Duitsland het treinverkeer zwaar ontregeld", verklaart de woordvoerder. "Wij hadden daarom een alternatief dienstrooster gekregen. Toen we de grens wilden oversteken werd deze echter ingetrokken en konden we niet verder. Het is pure overmacht."

Bussen

De drie treinen zijn zaterdagochtend teruggekeerd naar hun vertrekstations in Utrecht en Den Bosch, vanaf waar de passagiers met bussen naar hun bestemmingen in Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk in Italië worden gebracht.

De woordvoerder kon nog niet zeggen hoe grote schade is. "Maar eventuele claims worden doorgesluisd naar de Duitse spoorwegen. Zij hadden ons doorgang toegezegd. En belofte maakt schuld. Als ze ons meteen hadden verteld dat we niet door het land konden reizen, hadden we vrijdag al maatregelen genomen en waren onze passagiers op tijd op hun bestemming geweest. Nu gaat het ten koste van een dag vakantie."

Volgens de Duitse spoorwegen kunnen de treinen op zijn vroegst maandag het land weer in.