Storm dreigt voor westkust (video)

AMSTERDAM - De westelijke kustprovincies moeten zaterdagnacht opnieuw rekening houden met storm. In de loop van zaterdag trekt de wind aan, waardoor in de nacht van zaterdag op zondag een westerstorm kan huishouden, kracht negen.

Bekijk video

Vooral in het kustgebied is er dan ook kans op zware windvlagen met snelheden tot honderd kilometer per uur. Dat meldt het KNMI.

Zaterdag overdag waait er al een vrij krachtige tot krachtige wind, langs de kust zelfs hard tot stormachtig. In de middag neemt de wind eerst iets af, maar zware windstoten blijven mogelijk, waarschuwt het weerinstituut.

De zware storm die donderdag over Noord-Europa raasde, kostte aan zeker 27 mensen het leven. In Nederland vielen door het natuurgeweld zeven doden.

Maas

Het waterpeil van de Maas bij Borgharen zakt weer, het overstromingsgevaar is geweken. Dat maakte Rijkswaterstaat (RWS) zaterdagochtend bekend. RWS had vrijdag een waarschuwing afgegeven wegens het stijgende water. Daarop zette het waterschap Roer en Overmaas extra pompen in op het water versneld af te voeren.

In Noord-Frankrijk en de Ardennen is het afgelopen etmaal minder regen gevallen. De Maas is een regenrivier die snel reageert op overvloedige regenval.

Brandweer

De brandweer in Amsterdam heeft het in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdagochtend weer erg druk gehad met meldingen van stormschade. Volgens een woordvoerster kwamen er tientallen telefoontjes binnen bij de alarmcentrale. In de ochtend was het zelfs razend druk, liet zij weten.

Ook in de drie andere grote steden was het drukker dan normaal. De meldingen betroffen met name rondvliegende dakpannen, omgewaaide bomen en reclameborden en wateroverlast door de vele regen.

De situatie was echter niet te vergelijken met donderdag. "Het was een normale storm", aldus een woordvoerder van de brandweer in Utrecht. In Den Haag en Rotterdam verwachten ze dat de grootste drukte nog komt, omdat daar de wind nog aan het toenemen is.

Los

Volgens een woordvoerster van de KNMI was in de nacht van vrijdag op zaterdag windkracht zeven de hoogst gemeten snelheid. Wel zaten er hardere windstoten bij. "Normaal zorgt dit niet voor schade, maar door de storm zit veel los, zodat de wind er nu wel vat op krijgt."

Volgens de woordvoerster zal het onstuimige weer nog het hele weekeinde aanhouden. Een storm als afgelopen donderdag verwacht het KNMI echter bij lange na niet.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie