België zet invoering wegenvignet door

AMSTERDAM - Het Belgische wegenvignet komt er, ondanks de weerstand van Nederland. De Vlaamse verkeersminister Kathleen van Brempt is vastbesloten om de heffing op 1 januari volgend jaar in te voeren. Dat meldt zij zaterdag in de Telegraaf.

"Dit zijn geen onderhandelingen met Nederland. Jullie komen mij ook niet vragen of ik het eens ben met de plannen voor rekeningrijden in Nederland, en terecht." Van Brempt laat in de krant weten geschrokken te zijn van het grote aandeel buitenlandse auto's op de Belgische wegen.

Zij acht de heffing gerechtvaardigd omdat deze auto's ook bijdragen aan slijtage en files. Het overgrote deel van de kosten wordt volgens haar door de Belgen betaald, maar 'we vragen wel een bijdrage'.

Protest

In Nederland is protest gerezen tegen de invoering van het tolvignet. De invoering van het vignet betekent dat niet-Belgen zestig euro moeten gaan betalen om een heel jaar gebruik te maken van de Belgische snelwegen en gewestwegen. Ook zullen goedkopere vignetten beschikbaar komen, die bijvoorbeeld voor een maand geldig zijn.

De opbrengst van het vignet zou gaan naar wegonderhoud, signaalborden en openbaar vervoer. Van Brempt zegt deze winter de knoop te willen doorhakken over het wegenvignet.

Peijs

Demissionair minister van Verkeer Karla Peijs (CDA) gaf vrijdag aan in gesprek te willen met haar Belgische collega over de invoering van het wegenvignet. Peijs heeft Van Brempt in een brief verzocht om de tolheffing in Europees verband te bespreken.

De commissarissen van de Koningin van de drie zuidelijke provincies stelden woensdag dat het vignet voor het Belgische wegennet niet past in de geest van de Europese Unie. Ook zij stuurden de Belgische minister van mobiliteit een brief waarin zij vragen om overleg. Volgens de commissarissen is het vignet oneerlijk voor Nederlanders in de grensstreek, die vaak over de wegen rijden.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie