Presidentieel complex aangevallen in Mogadishu

AMSTERDAM - Het presidentiële complex in de Somalische hoofdstad Mogadishu is vrijdagavond door een onbekende groep strijders aangevallen met onder meer mortiergranaten. Volgens getuigen zijn er slachtoffers gevallen, maar een woordvoerder van de regering zei dat in het complex niemand was getroffen.

Wel sloeg een mortiergranaat in in het presidentiële paleis, de zogenoemde Villa Somalia. Of er buiten het complex slachtoffers zijn gevallen kon de woordvoerder niet zeggen. Hij zei dat de aanvallers na hun "laffe daad" de benen hebben genomen.

De strijders vuurden eerst drie mortiergranaten af op het complex, waarna de regeringssoldaten die het bewaken met vuurwapens werden belaagd. Volgens omwonenden duurde het gevecht een half uur. De Somalische president en de premier waren tijdens het gevecht in de hoofdstad, maar het is nog onduidelijk waar zij zich precies bevonden.

Onvrede

Een groep islamitische milities in Somalië is onlangs met hulp van het Ethiopische leger verslagen, maar daarmee is de rust nog niet voorgoed weergekeerd. Verschillende clans staan elkaar nog altijd naar het leven, er heerst onvrede over de aanwezigheid van Ethiopische troepen en de angst bestaat dat de islamieten opnieuw naar de wapens grijpen.

Een man die beweerde een woordvoerder van de Raad van Islamitische Rechtbanken te zijn, zei vrijdag dat de militante moslims hun strijd tegen de Ethiopische troepen zullen voortzetten. "We zullen ons nooit neerleggen bij de aanwezigheid van Ethiopische troepen in het land", zei de man.

Terugtrekking

Eerder op de dag meldde de Ethiopische premier Meles Zenawi dat de Ethiopische troepen binnen enkele dagen een begin zullen maken met de terugtrekking uit het buurland Somalië.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie