Nederland herstelt van storm (video)

RIJSWIJK - De dag nadat een zware zuidwesterstorm met windstoten tot 130 kilometer per uur over het land trok, herstelde Nederland zich weer. Vrijdagochtend kwam het verkeer op wegen, sporen en in de lucht weer opgang, waren instanties druk doende met puin ruimen en maakte de verzekeringsbranche de schade op.

Bekijk video

Het aantal doden door de storm liep vrijdag op tot zeven. Een 59-jarige man uit Staphorst bezweek aan zijn verwondingen nadat hij donderdagavond door het dak van zijn veestal was gevallen. De man probeerde het dak, dat door de storm was beschadigd, te repareren. De laatste files waren donderdagnacht tegen half drie opgelost.

De hulpdiensten waren op veel plekken tot diep in de nacht bezig met het opruimen van gestrande vrachtwagens en herstelwerkzaamheden. Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) telde donderdag 172 ongevallen op de snelwegen. Bij acht ongevallen raakten mensen gewond, één ongeval eiste een mensenleven.

Ochtendspits

De ochtendspits was vrijdag iets drukker dan normaal. Om 09.00 uur stond er volgens de ANWB nog ongeveer 110 kilometer file, tegen 80 normaal. Die drukte was vooral te wijten aan de nasleep van de storm. Zo stond op de A15 tussen Ridderkerk en Charlois een lange rij vrachtwagens.

De chauffeurs waren donderdag op parkeerplaatsen gestrand en gingen allemaal tegelijk weer op weg. Naar aanleiding van de vele problemen die vrachtwagens hadden veroorzaakt, liet de ANWB vrijdag weten strengere regels te willen voor vrachtwagenchauffeurs in extreme weersomstandigheden.


Foto: Arjan Kool | Een gekantelde vrachtwagen op de Van Brienenoordbrug

De treinen kwamen 's morgens rond zes uur weer opgang, nadat donderdagmiddag nagenoeg al het treinverkeer was stilgelegd. Tegen 15.00 uur reden bijna alle treinen zonder vertraging en waren er geen beperkingen meer op het spoor. De Nederlandse Spoorwegen houden rekening met enkele tonnen aan schadeclaims van gestrande reizigers.

Rode Kruis

Het Rode Kruis ving in de nacht van donderdag op vrijdag ruim 6000 gestrande treinpassagiers op. In Utrecht brachten ruim duizend mensen de nacht door in de Jaarbeurs. Ook op andere plaatsen in het land, zoals Woerden, Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Zutphen, werd voor slaapplaatsen gezorgd. Tegen 08.00 uur vrijdagochtend waren alle opvanglocaties weer zo goed als leeg.

Luchthaven Schiphol draaide vrijdag weer op volle sterkte. De overheid gaf het vliegveld donderdagavond op de valreep toestemming ook na 23.00 uur vanaf de Buitenveldertbaan toestellen te laten vertrekken. Hierdoor bleef het aantal gestrande reizigers beperkt.

Noord-Holland

Noord-Holland lijkt het zwaarst getroffen door de storm. Grote hoeveelheden zand en duin zijn weggeslagen langs de kust, zo bleek uit controles van het Hoogheemraadschap. Bij Heemskerk sloegen zee en wind over een lengte van een kilometer ongeveer 4 meter duin weg. Honderden huishoudens in de provincie kwamen zonder water te zitten. Het waterleidingbedrijf zag zich door de harde wind genoodzaakt in 19 gemeenten de hoofdleidingen af te sluiten.

Het Bosschap constateerde vrijdag dat de schade aan de bossen relatief meevalt. De meeste schade ontstond in het Kruinderbos in de Noordoostpolder. Tussen de 4000 en 5000 naaldbomen waaiden daar om. Volgens Staatsbosbeheer zijn vooral de bossen in het oosten getroffen.

Het Verbond van Verzekeraars schat de totale schade die de storm heeft aangericht op minimaal 160 miljoen euro. De schade van Schiphol en de NS, en kosten voor beschadigde auto's zijn nog niet meegerekend. LTO Nederland houdt de schade voor land- en tuinbouwers op 10 tot 15 miljoen euro.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken was de storm geen nationale crisis. Er is pas sprake van een nationale crisis als een zeer grote gebeurtenis leidt tot ontwrichting van de samenleving.

Advies

Het Nationaal CrisisCentrum (NCC) van het ministerie gaf Nederland donderdag voor het eerst in zijn bestaan het dringende advies binnen te blijven. In ruim vijf uur tijd trok de website www.crisis.nl 3,5 miljoen bezoekers. Het speciale informatienummer van het NCC werd ruim 7000 keer gebeld.

Minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken was vrijdag redelijk te spreken over de hulpverlening tijdens de storm. "De telefoonlijnen waren soms overbelast en de websites met voorlichting startten traag op, maar in grote lijnen ben ik tevreden", aldus de minister.

Tip de redactie