Vijf Nederlanders gewond door aanslag in Uruzgan

DEN HAAG/TARIN KOWT - Vijf Nederlandse militairen in Uruzgan zijn vrijdag gewond geraakt toen zij tijdens een patrouille werden getroffen door een explosief. Het ministerie van Defensie in Den Haag heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

De vijf mannen stonden door het open dak van een YPR-pantserrupsvoertuig toen een bom afging. Voor zover bekend ging het om een voertuig met explosieven. Na de aanslag volgde nog een vuurgevecht met vijandelijke strijders. Ook een Apache-gevechtshelikopter gaf steun aan de eenheid.

De gewonden werden daarna per helikopter afgevoerd naar het hospitaal op Kamp Holland bij Tarin Kowt. Ze verkeren niet in levensgevaar. Hun families zijn inmiddels ingelicht.

Gezicht

Twee van de militairen hebben ernstige verwondingen aan hun gezicht. De drie anderen liepen lichtere verwondingen op aan het bovenlijf. De NOS meldt dat een van de gewonden al onderweg is naar Nederland. De andere gewonde militairen volgen later dit weekeinde. De aanslag vond plaats rond 14 uur lokale tijd in de omgeving van de patrouillebasis Poentjak, nabij de Baluchi-pas.

In deze pas proberen de Nederlanders samen met de Afghaanse autoriteiten de invloed van de Taliban in te perken. Om die reden zijn de Nederlandse militairen daar de laatste weken veel op patrouille en trekken er reconstructieteams op uit.

Om contact te maken met de bevolking proberen de militairen zich zoveel mogelijk te laten zien. In de colonne reden vrijdag volgens een woordvoerder ook open bewapende jeeps mee.

Bermbommen

Een aanslag met een bomauto had zich in deze regio nog nooit voorgedaan. Wel zijn er de afgelopen weken veel aanslagen met bermbommen, soms twee per dag, verijdeld.

Sinds het begin van de missie in augustus zijn tot nu toe twee Nederlandse militairen zwaargewond geraakt. Begin september werd de chauffeur van een pantserrupsvoertuig getroffen door scherven van een explosief. Zijn onderbeen werd later in Nederland afgezet.

Later die maand liep een militair een schotwond in zijn been op toen zijn patrouille onder vuur werd genomen. Eén militair pleegde zelfmoord op Kamp Holland.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie