WASHINGTON - De Amerikaanse president George W. Bush heeft maandag gezegd te hopen dat het conflict met Noord-Korea over het nucleair programma van dat land vreedzaam wordt opgelost. Hij herhaalde dat de Verenigde Staten geen plan hebben om de stalinistische staat binnen te vallen.

"Wij hebben niet de intentie Noord-Korea binnen te vallen", zei Bush toen hij even in het openbaar verscheen. "Ik geloof dat dit vreedzaam kan worden beëindigd en dat het diplomatiek kan worden opgelost", aldus de president.

Noord-Korea eist niet-aanvalsverdrag

Het Noord-Koreaanse bewind liet onlangs weten zonder voorwaarden vooraf met de VS te willen overleggen over het conflict. Maar Pyongyang eist dan wel dat Washington een niet-aanvalsverdrag tekent.

De spanningen tussen beide landen liepen op nadat bekend was geworden dat Noord-Korea in het geheim een kernwapenprogramma voortzet. Dat was volgens een akkoord met de VS uit 1994 verboden. De spanningen liepen verder op toen het regime in Pyongyang bekendmaakte een kernreactor weer te zullen opstarten en VN-inspecteurs het land uitzette.