DEN HAAG - De LPF wil de AOW in de toekomst schrappen voor miljonairs. "Een vermogenstoets op de AOW levert miljarden op", rekende lijsttrekker Herben maandagavond voor tijdens een politiek café in Den Haag. Het plan staat niet in het verkiezingsprogramma dat Herben eerder maandag lanceerde.

De LPF-leider haastte de toehoorders in café Van Buuren te vertellen dat het niet om een 'linkse' maatregel gaat. "Linkse partijen willen iedereen arm hebben. Wij willen iedereen de kans geven om rijk te worden."

Reeks bezuinigingen

Herben somde verder een reeks van bezuinigingen op. Zo mag het budget voor ontwikkelingssamenwerking volgens hem niet hoger worden, zoals afgesproken. "De arme mensen in het rijke westen brengen nu het geld op voor de rijke mensen in de arme landen." Daarom moet het omtwikkelingsgeld volgens Herben ook op een andere manier worden uitgegeven.

"Honderden miljoenen gaan naar dictaturen"

"Er gaan nu honderden miljoenen aan blanco cheques naar dictaturen. Er is bijna geen land in Afrika dat niet gruwelijk corrupt is." Herben wil het geld daarom niet meer aan de landen zelf geven, maar aan organisaties als Memisa, omdat die het volgens hem wel juist besteden.