WASHINGTON - De Amerikaanse journalist Michael Guillen, die het wetenschappelijk onderzoek coördineert naar de echtheid van wat de eerste gekloonde baby zou zijn, heeft het onderzoek opgeschort. Dat heeft hij maandag bekendgemaakt. Daarbij opperde hij de mogelijkheid dat de Raelian-sekte het verhaal heeft verzonnen.

Het mensenkloneringsbedrijf Clonaid van de sekte maakte eind vorig jaar bekend dat op tweede kerstdag de eerste kloonbaby ter wereld was gekomen. Het meisje, Eve, zou de kloon zijn van de vrouw die haar ter wereld heeft gebracht. De twee zouden dus genetisch identiek moeten zijn, maar daarvoor is geen bewijs geleverd.

"Onderzoekers mogen moeder en kind niet zien"

"Ik heb vanmorgen het onafhankelijke echtheidsonderzoek opgeschort dat moet aantonen of er wel of niet een kloonbaby is geboren. Het team van wetenschappers heeft moeder en kind niet mogen zien en kan dus niet zelf nagaan of de claim juist is", aldus Guillen in een maandag gepubliceerde verklaring.

"Mogelijk publiciteitsstunt sekte"

"Met andere woorden, het is nog altijd heel goed mogelijk dat de bekendmaking van Clonaid deel uitmaakt van een geraffineerd bedrog met de bedoeling de Raelian-sekte publiciteit te bezorgen", vervolgde de wetenschapsjournalist. Hij verklaarde zich bereid het onderzoek voort te zetten als hij moeder en kind mag bezoeken.

"Clonaid niet op de hoogte"

In reactie op de mededeling van Guillen zei woordvoerster Nadine Gary van Clonaid heel verbaasd te zijn. "Ik ben er niet van op de hoogte", zei ze desgevraagd. Volgens haar verwachtte directrice Brigitte Boisselier van Clonaid juist eind van de middag een antwoord van de veronderstelde ouders of die toestemmen in DNA-onderzoeken.

Het mensenkloneringsbedrijf Clonaid, waarvan het kantoor is gevestigd in Las Vegas, is opgericht door de Raelians. De in Canada gevormde sekte gelooft dat de mens is gekloond van buitenaardse wezens die 25.000 jaar geleden op aarde zijn geland.