Doodsoorzaak Tim Benningshof nog niet duidelijk

ROTTERDAM - Het is nog niet duidelijk waaraan de 21-jarige Rotterdammer Tim Benningshof overleed, die vorig jaar lange tijd werd vermist. Hij verdween op zondag 4 juni.

De politie vond zijn stoffelijk overschot eind oktober in recreatiegebied de Brielse Maas bij Brielle. De aanhouding van zijn beste vriend, de 25-jarige G.F., leidde mede tot de zoektocht in het recreatiegebied.

Justitie verdenkt F. en een vriendin van hem van moord op Benningshof. Sectie heeft geen doodsoorzaak aangegeven, wel is in het stoffelijk overschot MDMA, de werkzame stof in xtc, aangetroffen. Dit bleek vrijdag voor de rechtbank in Rotterdam tijdens een pro-formazitting. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doet nog verder onderzoek.

Partydrug

De drie zouden die zondagavond xtc en cocaïne hebben gebruikt en alcohol hebben gedronken. Daarna zouden ze de vloeibare partydrug GHB hebben gebruikt, waarna zij alle drie 'out' gingen.

De vriend en de 41-jarige vrouw S.V. kwamen weer bij, Benningshof overleed. Justitie verdenkt de twee verdachten ervan Benningshof de drugs te hebben toegediend om hem te verdoven. Dat zou zijn gebeurd om de 200 euro die hij bij zich zou hebben gehad, af te pakken om meer drugs te kopen.

Begraven

F. en V. probeerden Benningshof bij te brengen, maar belden niet met 112. Toen hij dood bleek, besloten ze hem te begraven. De volgende dag gingen ze terug en groeven het stoffelijk overschot op om de kleding uit te trekken.

De officier van justitie zei vrijdag ter zitting hiervan niets te begrijpen. Na aanvankelijk mogelijk in paniek te zijn geweest, zouden ze de dag daarna tot bezinning moeten zijn gekomen, vooral omdat F. en Benningshof beste vrienden waren.

Pieter Baan Centrum

De officier wilde dat F. en V. samen voor onderzoek naar het Pieter Baan Centrum (PCB) in Utrecht gaan om te achterhalen wat de interactie tussen hen is, waardoor ze tot hun daden kwamen. Hij hoopt zo te achterhalen hoe het die zondag in juni is gegaan en wie wat heeft gedaan. De rechtbank honoreerde dat verzoek. De zaak is aangehouden.

Tip de redactie