'Enorme vorderingen geboekt in formatie'

HILVERSUM - Tijdens de gesprekken over de vorming van een nieuw kabinet is belangrijke voortgang geboekt. Dat zei CDA-leider Jan Peter Balkenende vrijdagmiddag na afloop van een driedaagse onderhandelingssessie op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum.

"We hebben behoorlijke slagen gemaakt'', zei Balkenende. In Hilversum spraken Balkenende, Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) de afgelopen drie dagen onder leiding van informateur Herman Wijffels.

De onderhandelaars werden bijgestaan door hun secondanten Maxime Verhagen (CDA), Jacques Tichelaar (PvdA) en Arie Slob (ChristenUnie).

'Enorme vorderingen'

Volgens Bos hebben de drie gesprekspartners over vrijwel elk onderwerp gesproken. "Er zijn enorme vorderingen gemaakt. Er is echt een aantal onderwerpen waarover we overeenstemming hebben bereikt.''

De drie partijleiders benadrukten de goede sfeer waarin gesproken wordt en gaven aan dat nog steeds tempo wordt gemaakt.

Catshuis

Balkenende, Bos en Rouvoet gaan maandag verder onderhandelen in het Catshuis in Den Haag. Vanaf woensdag gaan de drie zich weer voor drie dagen ergens in het land terugtrekken. Zij zitten dan om de tafel over de punten waarover nog geen overeenstemming is bereikt.

Mededelingen over de wel afgeronde onderwerpen wilden de onderhandelaars vrijdag nog niet doen, omdat volgens hen alles in samenhang moet worden gezien. "Deelakkoorden naar voren halen is leuk en spannend, maar dient niet de voortgang van het proces'', aldus Bos.

Ambitieus

"We komen met een ambitieus programma'', zei Balkenende. De afgelopen dagen is veel gesproken over de begroting van het nieuwe kabinet, zoals het begrotingsoverschot en de gewenste investeringen.

De partijen gaan er nog steeds van uit dat er voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten van 7 maart een nieuw kabinet is. Inmiddels zou driekwart van de onderwerpen voor het nieuwe regeerakkoord aan de orde zijn gekomen. Over de invulling van ministersposten is volgens de onderhandelaars nog niet gesproken.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie