BONN - De gesprekken over een toekomstige regering voor Afghanistan verlopen voorspoedig. Mogelijk wordt al snel een akkoord bereikt op de conferentie nabij de Duitse stad Bonn. Een woordvoerder van de groep die de voormalige koning Zahir Shah vertegenwoordigt heeft dit donderdag gezegd.

Na een hectische ochtendsessie van het door de Verenigde Naties georganiseerde overleg tussen de vier verschillende Afghaanse groeperingen zei zegsman Hamid Sidiq: "We hadden zeer positieve gesprekken gisteren en vandaag." Een lid van een van de kleinere delegaties bevestigde dit en zei dat het overleg veel beter verloopt dan verwacht.

Interimparlement

In de onderhandelingen lijkt schot te zijn gekomen nadat de groep rond de ex-koning en de Noordelijke Alliantie een akkoord hadden bereikt over de opzet van een interimparlement.

De Noordelijke Alliantie zou met aanhangers van de voormalige koning Zahir Shah overeen zijn gekomen dat er een tijdelijke raad wordt opgezet, belast met de benoeming van een overgangsregering. Donderdag praten de partijen verder over de vorming van de raad en moeten er moelijke vragen worden beantwoord over onder meer de grootte van de raad, en de mensen die daarin plaats moeten nemen, zo meldde de BBC.

Internationale vredesmacht

Eerder al leek de Noordelijke Alliantie af te stappen van haar starre afwijzing van de stationering van een internationale vredesmacht in Afghanistan. De minister van Buitenlandse Zaken van de Alliantie Abdullah Abdullah liet weten dat zijn voorkeur weliswaar uitgaat naar een puur Afghaanse vredesmacht, maar "als alle andere partijen een internationale vredesmacht willen, zullen wij uiteraard flexibel zijn".

Zij collega Younis Qanoni van Binnenlandse Zaken verklaarde vlak daarvoor nog dat de Alliantie absoluut tegen de komst van buitenlandse troepen was, maar hield toch de deur open naar verdere onderhandelingen over de zaak.

Woensdag, op de tweede dag van de besprekingen op de Petersberg vlak buiten Bonn, probeerden VN-afgevaardigden de verwachtingen van de Afghanstan-conferentie nog te dempen. "Mensen bespreken de toekomst van Afghanistan voor het eerst in 28 jaar en daarom kun u niet verwachten dat alles in vier of vijf dagen is opgelost", aldus de plaatsvervangend speciale VN-gezant voor Afghanistan Vendrell.