Pentagon komt met regels voor militaire tribunalen

WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon, heeft een handleiding gepubliceerd voor processen voor speciale militaire tribunalen.

De Washington Post berichtte vrijdag dat de meer dan tweehonderd pagina's tellende instructies de nieuwe regels omvatten waarmee bijna vierhonderd gevangenen in de Amerikaanse basis aan de Baai van Guantánamo in Cuba kunnen worden berecht.

De Amerikaanse regering vestigde het gevangenenkamp aanvankelijk daar om verdachten er zonder enige rechtsbescherming onbeperkt gevangen te kunnen houden. De regels kunnen nu ook van toepassing zijn op buitenlanders die op het grondgebied van de Verenigde Staten worden aangezien voor vijandelijke strijders, zo meldde The Washington Post.

De berechting van de gevangenen onder speciale regelgeving door speciale militaire 'commissies' biedt aanklagers veel meer en verdedigers veel minder instrumenten dan in een normaal proces.

Kritiek

Deze speciale vervolging ligt meer onder vuur sinds de Democratische oppositie begin januari een meerderheid in het Congres kreeg. Critici stellen dat onder meer de werkwijze garant staat voor uitzonderlijk oneerlijke processen en dat het een recept is voor het witwassen van onovertuigend bewijs ontleend aan extreme dwangmiddelen (zeer grote druk op ondervaagde door aan marteling grenzende praktijken).

De regering Bush heeft het gevangenenkamp Guantánanmo in het leven geroepen om mensen op te sluiten die misschien iets te maken hadden met het terroristische netwerk van al-Qaeada en die eerst in 2001 in Afghanistan werden opgepakt. Formeel niet op Amerikaans grondgebied en niet als krijgsgevangene erkend, werden gevangenen rechteloos en als vijandelijk strijder voor onbepaalde tijd opgesloten.

Later bogen de Amerikaanse autoriteiten zich over mogelijkheden voor de gevangenen een soort proces te houden. Dat moest mede het juridisch vacuüm waarin de gedetineerden zaten, doorbreken en hun detentie zou alsnog een rechtsbasis kunnen worden verschaft.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie