Rustige ochtendspits op het spoor

UTRECHT - Het treinverkeer verliep vrijdagochtend vrijwel overal volgens de dienstregeling. Alleen in het oosten moest op diverse trajecten nog vervangend busvervoer worden ingezet.

Het was volgens een woordvoerder van NS opvallend rustig in de treinen. "Onze klanten kijken waarschijnlijk nog even de kat uit de boom", zei hij na de ochtendspits.

Het treinverkeer werd rond zes uur hervat. De treinen hadden vanaf donderdagmiddag niet meer gereden door de zware storm, die grote schade aanrichtte aan het spoor. Aannemers wisten de schade in de nacht snel te repareren en het personeel van NS heeft overuren gemaakt om de treinen op tijd op de juiste beginplaatsen te krijgen.

Op het traject Rotterdam - Roosendaal reden vrijdagochtend minder treinen. Het centrumstation in Almere werd in de loop van de ochtend weer opengesteld voor reizigers, nadat tijdens een inspectie was gebleken dat het beschadigde dak geen gevaar meer met zich meebracht.

Amsterdam

Amsterdam Centraal Station is op een paar sporen na weer gewoon in gebruik. Donderdag werd het station ontruimd wegens rondvliegend glas en bouwmaterialen.

NS heeft laten weten dat treinkaartjes van afgebroken reizen op donderdag, vrijdag alsnog kunnen worden gebruikt. Ook is de regeling Geld terug bij vertraging van toepassing.

Overmacht

Dat is volgens de woordvoerder van NS vrij uitzonderlijk, aangezien het vervoersbedrijf zich had kunnen beroepen op een overmachtsituatie. "We hebben de mensen niet tijdig kunnen waarschuwen en dan moet je niet kinderachtig zijn met dit soort zaken", aldus de zegsman.

Schadevergoeding

De spoorwegonderneming verwacht dat reizigers voor eenkele tonnen aan schadevergoedingen claimen. De kosten worden gedeeld door NS en spoorbeheerder ProRail.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie