Rode Kruis helpt 6000 reizigers de nacht door

UTRECHT - Ruim 6000 gestrande treinreizigers zijn in de nacht van donderdag op vrijdag door het Rode Kruis op diverse plaatsen opgevangen. "De nacht is goed verlopen", liet een woordvoerster weten.

De organisatie stelde 5000 stretchers, matrassen en matjes ter beschikking om mensen in de buurt van stations een slaapplaats te bieden.

Het Rode Kruis zette op verschillende plaatsen in het land 600 vrijwilligers in. Zij hielpen de reizigers die vanwege de storm die donderdag het land teisterde hun reis niet konden voortzetten.

Bedden

Het Rode Kruis kwam ongeveer duizend bedden te kort. "De mensen gingen daar heel creatief mee om, zij sliepen op stoelen of richtten ergens in de zaal een plekje in. Wij hadden sowieso voor iedereen een deken", aldus de woordvoerster.

Jaarbeurs

In Utrecht brachten ruim duizend mensen de nacht in de Jaarbeurs door. Er was een arts aanwezig, maar volgens de zegsvrouw deden zich geen medische complicaties voor. Ook op andere plaatsen in het land, zoals in Woerden, Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Zutphen, Gouda en Almelo waren opvangplaatsen ingericht.

Infolijn

De infolijn van de hulporganisatie stond vanaf donderdagavond roodgloeiend. Er kwamen 300 telefoontjes binnen, waarvan zeventig van mensen die hun gestrande familielid of kennis zochten. Het Rode Kruis wist vijftig van deze mensen met een reiziger in contact te brengen.

De nacht was voor de reizigers niet lang. Toen om half zes het treinverkeer op gang kwam, begaven de mensen zich - met een kopje koffie van het Rode Kruis - weer in de richting van het station.

Tip de redactie