VS bezorgd over nieuw satellietwapen China

WASHINGTON/CANBERRA - De Verenigde Staten, Australië en Canada hebben hun bezorgdheid geuit over een Chinese test vorige week waarbij met een raket een satelliet in de ruimte werd uitgeschakeld. Dat maakte het Witte Huis donderdag bekend.

Australië riep vrijdagochtend de Chinese ambassadeur op het matje om uitleg te geven over de lancering.

Tot nog toe hadden slechts twee landen, de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten, vanuit de aarde ruimtevaartuigen kapotgeschoten. De VS deden dat voor het laatst, midden jaren '80.

Wapens

Volgens zegsman Gordon Johndroe van de Amerikaanse National Security Council is "het testen van dergelijke wapens in strijd met de geest van samenwerking die beide landen nastreven op het gebied van de civiele ruimtevaart". De Chinese autoriteiten deden er ook vrijdag nog het stilzwijgen toe.

Raket

China vuurde volgens Johndroe op 11 januari vanaf de grond een ballistische raket af die een oude weersatelliet vernietigde. De kunstmaan hing op 865 kilometer boven de aarde.

Bezorgdheid

Ook experts uitten hun bezorgdheid en waarschuwden voor een nieuwe wapenrace. "Dit is de eerste echte escalatie in de bewapening van de ruimte die we in twintig jaar tijd hebben gezien", stelde een astronoom van Harvard in de vrijdageditie van The New York Times. "Het beëindigt een lange periode van terughoudendheid", aldus Jonathan McDowell.

Andere deskundigen waarschuwden voor de gevolgen die de voortsnellende resten van de kapotgeschoten satelliet kunnen hebben voor andere ruimtevaartuigen. Van de kunstmaan die de Amerikanen 22 jaar geleden kapotschoten, verbrandden de laatste brokstukken pas na zeventien jaar in de dampkring.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie