Tientallen doden door storm in Europa (video)

LONDEN/BERLIJN - De zware storm die donderdag over het noordwesten van Europa trok, heeft tientallen mensenlevens geëist. Het zwaarst getroffen is Groot-Brittannië, waar zeker twaalf mensen de dood vonden. Duitsland en Nederland werden met respectievelijk tien en vijf doden ook zwaar getroffen.

Bekijk video: Doden door storm in Europa


Foto: Michelle van Dijk | In Nederland en Duitsland vielen de meeste doden door omvallende bomen

In Tsjechië en Polen overleden drie mensen door de storm. België en Frankrijk telden elk twee slachtoffers.

Vallende bomen

De meeste doden vielen in het verkeer en door vallende bomen. De materiële schade van een van de zwaarste stormen van de afgelopen twintig jaar is groot. Cijfers zijn nog niet voorhanden. In Duitsland werden windsnelheden tot 200 kilometer per uur geregistreerd.

Op de treinstations kwamen tienduizenden mensen vast te zitten. Tienduizenden huishoudens hadden vrijdagochtend nog geen beschikking over stroom.

Berlijn

Net als het Centraal Station in Amsterdam had ook het splinternieuwe hoofdstation van de Duitse hoofdstad Berlijn donderdag te kampen met problemen door de storm. Een 2 ton zware stalen draagbalk viel uit de glazen façade op een 40 meter lager gelegen trap. Wonderwel raakte niemand gewond, slechts een paar fietsen werden geplet.

Oostenrijk

Ook in Oostenrijk veroorzaakte storm Kyrill grote schade. Hij bereikte daar vrijdagochtend een hoogtepunt. Duizenden mensen kwamen ook hier zonder stroom te zitten.


Foto: Arno de Bruijn | Hulpdiensten in actie in Eindhoven

Voor de kust van het Britse graafschap Cornwall raakte donderdag een containerschip in de problemen. De 26-koppige bemanning moest in een reddingsboot en werd later levend opgepikt door helikopters.

Frankfurt

Tal van veerdiensten in Engeland, België, Duitsland en Nederland werden geschrapt. De haven van Dover bleef een belangrijk deel van de donderdag gesloten. Grote luchthavens zoals Heathrow in Londen, Schiphol en het grootste Duitse vliegveld in Frankfurt annuleerden honderden vluchten. Andere vliegreizigers liepen uren vertraging op.

Vliegmaatschappij Lufthansa rekent ook voor vrijdag op vertragingen en annuleringen, zeker in Frankfurt.

Eurostart

De diensten met de Eurostar, de hogesnelheidstrein onder het Kanaal, werden vrijdagochtend hervat. De treinen tussen Engeland en Frankrijk rijden weer volgens de normale dienstregeling.

Het treinverkeer met de Eurostar werd donderdagmiddag gestaakt omdat bij Hondeghem, in het noorden van Frankrijk, een hoogspanningskabel was geknapt.

Tip de redactie